Schrevens

Einde regularisatieperiode speed-pedelecs

Is je speed-pedelec voor 31 maart 2014 in het verkeer gebracht? Regulariseer je speed-pedelec dan op tijd. Op 10 december 2018 eindigt immers de regularisatieperiode en wordt het onmogelijk om ze nog in te schrijven. Breng je ze na deze datum toch nog op de weg riskeer je een boete.

Wat is een speed-pedelec?
Dit is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Ze wordt in de Wegcode beschouwd als 'bromfiets', en moet als dusdanig aan dezelfde verplichtingen voldoen. De fiets moet een kentekenbewijs dragen (inschrijvingsplicht). Een rijbewijs en bromfietshelm of fietshelm zijn verplicht. Er is een CoC aanwezig, waarop code L1e-B vermeld staat. Enkel indien de fiets autonoom kan rijden is een aparte verzekering BA motorrijtuigen verplicht. Is dit niet het geval (enkel trapondersteuning), dan is dit niet verplicht maar meestal wel verzekerd via de familiale verzekering.

Elektrische fietsen en de wetgeving

Hoe kan ik mijn gebruikte speed-pedelec regulariseren?
Ga met je CoC-attest naar BPost. Zij zullen de speed-pedelec pre-registreren waarna de verzekeraar de inschrijving kan uitvoeren via WebDIV. Dit moet gebeuren voor 11 december 2018.

Wat moet ik doen als mijn voertuig geen Europese homologatie heeft?
Als je speed-pedelec voldoet aan de bepalingen van de reglementering, kan je dit aanvragen bij je regio.

Meer informatie vind je op de website van DIV.
Terug naar boven