Schrevens

Moet ik mijn elektrische fiets verzekeren?

ebikeDe laatste jaren is het gebruik van elektrische fietsen erg toegenomen. Hoe weet je of je correct verzekerd bent? In sommige gevallen is een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid immers verplicht.

Als bestuurder van een gewone fiets ben je voor je aansprakelijkheid verzekerd in je familiale verzekering. Je hoeft dus geen aparte polis af te sluiten om de schade te vergoeden die jij als fietser aan anderen kunt toebrengen. Bij een elektrische fiets ligt dat anders. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen of e-bikes op de markt. Afhankelijk van het type dat je hebt gekocht, moet je aan bepaalde verplichtingen voldoen. 

 • Fietsen met een elektrische hulpmotor (vermogen tot 250 W, snelheidsbeperking 25 km/u)
  Bij een snelheid van 25 km/u wordt de ondersteuning automatisch onderbroken. Deze fietsen hebben geen CoC (Certificaat van Overeenstemming) en worden beschouwd als gewone fietsen. Een rijbewijs is niet nodig, er is geen helmplicht. Ze zijn bij de meeste maatschappijen mee verzekerd in de familiale verzekering.
 • Gemotoriseerde fietsen (vermogen tot 1000 W, snelheidsbeperking 25 km/u)
  Deze fietsen hebben steeds trapondersteuning, maar kunnen soms ook autonoom rijden. Ze krijgen een CoC waarop code L1e-A vermeld staat. Ze zijn meestal mee verzekerd in de familiale verzekering. Ze moeten niet ingeschreven worden en dus geen kenteken dragen.
  Update: Sinds mei 2019 zijn ook de fietsen die autonoom rijden vrijgesteld van hun verzekeringsplicht.
 • Speed pedelec (vermogen tot 4000 W, snelheidsbeperking 45 km/u)
  Dit is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Ze wordt in de Wegcode beschouwd als 'bromfiets', en moet als dusdanig aan dezelfde verplichtingen voldoen. De fiets moet een kentekenbewijs dragen (inschrijvingsplicht). Een rijbewijs en bromfietshelm of fietshelm zijn verplicht. Er is een CoC aanwezig, waarop code L1e-B vermeld staat. Enkel indien de fiets autonoom kan rijden is een aparte verzekering BA motorrijtuigen verplicht. Is dit niet het geval (enkel trapondersteuning), dan is dit meestal verzekerd via de familiale verzekering.

Sommige elektrische fietsen passen niet in één van bovenstaande categorieën. Contacteer ons als je twijfelt, wij gaan het voor je na.

Is een familiale verzekering verplicht?
Neen, maar wel sterk aanbevolen. Ze komt tussen voor de lichamelijke en stoffelijke schade die je aan derden kan toebrengen. Met de snelheden die een elektrische fiets soms kan maken, kunnen dat behoorlijke letsels zijn. En wat als jij slachtoffer bent in een ongeval? Dan zal je familiale verzekering je helpen om je vergoedingen te bekomen.

Lees meer


Wist je dat

 • Het verboden is om kinderen jonger dan 3 jaar te vervoeren op een bromfiets klasse A of een speed pedelec? Voor kinderen tussen 3 en 8 jaar is het verplicht een geschikt beveiligingssyteem te installeren.
 • Je als bestuurder van een speed pedelec ook de verkeersregels van bromfietsen moet naleven? Voor een fiets met elektrische hulpmotor en de gemotoriseerde fiets zijn de regels voor de fiets van toepassing.
 • Je je elektrische fiets ook kunt verzekeren voor beschadiging, diefstal en bijstand?
Terug naar boven