Schrevens

Rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar

Sinds 1 september is er een nieuwe wet in voege getreden die het mogelijk maakt om uw rechtsbijstandsverzekering fiscaal in mindering te brengen. Hiermee wil minister van Justitie Koen Geens rechtsbijstand toegankelijker maken voor iedereen. Echter, niet elk rechtsbijstandscontact komt hiervoor in aanmerking, het contract moet aan een aantal minimale wettelijke voorwaarden voldoen. 

Aan welke voorwaarden moet de polis voldoen? 

  • Er moet een aparte polis rechtsbijstand worden afgesloten. Het is dus niet voldoende om de aanvullende waarborg rechtsbijstand bij op te nemen in uw familiale verzekering, autoverzekering, brandverzekering etc. 
  • Een aantal waarborgen moet verplicht zijn opgenomen, waaronder arbeidsrecht, contractuele geschilen, administratief recht, erfrecht, echtscheiding, schenkingsrecht of testamentrecht.
  • Er is minimale dekking voor 13.000 EUR in burgerlijke zaken, 13.500 EUR in strafzaken en 6.750 EUR in bouwgeschillen en echtscheidingen
  • De vrije keuze voor advocaat blijft gegarandeerd.

Hoeveel bedraagt het belastingsvoordeel?

Er wordt een belastingsvermindering toegekend van 40% op verzekeringspremies tot 310 EUR (geïndexeerd). Uw belastingsvoordeel kan daardoor in 2020 oplopen tot maximaal 124 EUR. Enkel de premies die betaald zijn na het inwerking treden van de nieuwe wetgeving zijn fiscaal aftrekbaar in het aanslagjaar 2020.


Wilt u nagaan of uw polis rechtsbijstand hiervoor in aanmerking komt, of omschakelen naar een fiscaal aftrekbare polis? Aarzel niet ons te contacteren. 


Bron:

Het Staatsblad
Terug naar boven