Schrevens

Pensioen

Als we de berichten in de krant mogen geloven, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De pensioenen staan onder druk en dat voelen we in onze portemonnee. Bescherm je pensioen optimaal met de juiste verzekering. Want een goede voorbereiding maakt meer verschil dan je denkt.

Wettelijk pensioen

pensioenWanneer je in België als werknemer, zelfstandige of ambtenaar gewerkt hebt, ontvang je van de overheid een wettelijk pensioen. Dit valt onder de eerste pijler van het pensioenstelsel.

De hoogte van je wettelijk pensioen is afhankelijk van je loopbaan en statuut. De definitieve pensioenberekening wordt uitgevoerd op het moment dat je een pensioenaanvraag indient. Op www.mypension.be vind je al heel wat informatie over je eigen pensioen terug, zoals de datum waarop je ten vroegste op pensioen kunt gaan.

Aanvullend pensioen

Daarnaast kan je ook een aanvullend pensioen opbouwen. Dit aanvullend pensioen valt onder de tweede pijler van het pensioenstelsel. Dit kan je opbouwen in het kader van je beroep.

Ben je werknemer?

Als werknemer kan je een aanvullend pensioen opbouwen via de groepsverzekering van je werkgever, als hij je dat aanbiedt. Het bedrag dat je spaart met deze eigen bedragen en/of de bijdragen van je werkgever komen bovenop het wettelijk pensioen. 

Ben je zelfstandige?
  • Zelfstandigen kunnen een aanvullend pensioen voor zichzelf opbouwen via een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). De premie voor deze verzekering kan je aftrekken van je bruto belastbaar beroepsinkomen. Hierdoor heb je zowel een fiscaal voordeel (afhankelijk van je marginale aanslagvoet) als een sociaal voordeel (je moet immers op een lager inkomen sociale bijdragen betalen). Het totale voordeel kan hierdoor oplopen tot ongeveer 60%.
    Het fiscaal maximum voor 2021 bedraagt € 3.302,77 voor een VAPZ of € 3.800,01 voor een Sociaal VAPZ.
  • Vanaf 2018 kunnen zelfstandigen zonder vennootschap op een fiscaal vriendelijke manier bijkomend aanvullend pensioen opbouwen via een POZ (pensioen overeenkomst voor zelfstandigen). Het POZ heeft een vast rendement en een fiscaal voordeel van 30%.
  • Ben je zelfstandige met een vennootschap? Dan kan de vennootschap bijdragen aan je pensioensopbouw via een IPT (Individuele Pensioentoezegging). Onder voorwaarde van de 80% regel kan je deze premie integraal aftrekken als beroepskost.

In de praktijk zal je in je hele carrière misschien wel zowel werknemer bij één of meerdere bedrijven als zelfstandige geweest zijn. Je zal dus ook meerdere contracten hebben lopen. Surf naar www.mypension.be voor een handig overzicht.


Ben je werkgever?

Ook als werkgever is het interessant om een groepsverzekering aan je personeel aan te bieden.  

Lees meer  


KBC-Groepsverzekering


Pensioensparen

Pensioensparen is de meest gekende vorm van het individueel fiscaal sparen. Je krijgt van de overheid een belastingvermindering tot 30% op het bedrag dat je gespaard hebt. Pensioensparen kan je doen tussen de leeftijd van 18 en 65 jaar. Via een pensioenspaarverzekering ben je zeker van je rendement. 
 
Het standaard fiscaal maximum pensioensparen van 2021 bedraagt € 990. Dit kan je dus tot € 297 belastingvoordeel per jaar opleveren!

Sinds 2018 kan je ook kiezen voor een verhoogd fiscaal maximumbedrag. Hierop krijg je een belastingvermindering van 25%. Opgelet: deze lagere belastingvermindering is van toepassing zodra je het standaard fiscale maximumbedrag overschrijdt. Let er dus op dat je zeker voldoende stort zodat je zeker geen lager belastingvoordeel hebt.
Als je het verhoogd fiscaal maximum wilt storten, moet je dit jaarlijks expliciet doorgeven.

Het verhoogd fiscaal maximumbedrag pensioensparen van 2021 bedraagt € 1.270.

Lange termijnsparen valt niet in dezelfde belastingkorf als pensioensparen. Je kan dit dus bijkomend afsluiten, en ook langs deze weg genieten van een belastingvoordeel van 30% . Hoeveel je mag sparen is afhankelijk van je belastbaar loon. Als je een hypothecaire lening hebt lopen, is de kans echter groot dat je belastingkorf hiermee al gevuld is. Het fiscaal voordeel dat je via een hypothecaire lening krijgt, valt immers ook in deze korf. Van zodra je hypothecaire lening is afgelopen, is het wel weer interessant om je mogelijkheden voor lange termijnsparen te bekijken. Je kan na de leeftijd van 65 nog steeds aan lange termijnsparen doen én belastingvoordeel opbouwen, maar je contract moet wel opgestart zijn voor 65 jaar.

Wil je weten of je fiscale ruimte hebt? Bereken dit via de taxplanner van KBC of laat het door ons voor je uitrekenen.

Het fiscaal maximum lange termijn sparen van 2021 bedraagt € 2.350. Dit kan je dus tot € 705 belastingvoordeel per jaar opleveren!


Lees meer 


Kan ik nog meer doen?

Als je de mogelijkheid hebt, kan je nog meer sparen voor je appeltje voor de dorst of voor die droomreis die je altijd al wilde maken. Of misschien zou je graag nog iets voorzien voor je (klein)kinderen?

Maak een afspraak, en dan bekijken we wat de beste oplossing is voor jouw situatie.
Terug naar boven