Schrevens

Vereniging

 
Wie deel uitmaakt van een vereniging weet dat er een hele organisatie aan te pas komt. Je organiseert een eetfestijn of braderij, het jaarlijkse tornooi komt eraan. Of je doet beroep op een aantal vrijwilligers voor je dagelijkse werking.

Heb je al eens stilgestaan bij je verantwoordelijkheid als organisator? Je kan als vereniging een verzekering afsluiten om bepaalde risico's in te dekken. Soms ben je dit zelfs verplicht.

Het hele jaar door verzekerd

Als je vereniging bijna het hele jaar door actief is, is het nuttig een verzekering op jaarbasis af te sluiten. De extra administratie bij jaarlijkse activiteiten valt weg, je hebt meer tijd om te investeren in wat je echt graag doet.
Wij brengen de werking van je vereniging in kaart, en bespreken met jou de opties om de risico's zo goed mogelijk in te dekken. Want hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, een ongeluk heb je niet altijd in de hand.

Tijdelijke evenementen

Organiseer je maar af en toe een evenement? Of een speciaal evenement waarvan de dekking buiten je jaarpolis valt? Dan kan je een tijdelijke verzekering voor dit specifieke evenement sluiten. Er zijn heel wat mogelijkheden, je kiest zelf welke waarborgen je opneemt.
  • Aansprakelijkheid van de organisatie, de leden, de vrijwilligers, de deelnemers
  • Rechtsbijstand van de organisatie, de leden, de vrijwilligers, de deelnemers
  • Lichamelijke ongevallen van de organisatie, de leden, de vrijwilligers, de deelnemers
  • Verzekering voor het gebouw waar het evenement plaatsvindt
    Huur je het gebouw enkel voor dit evenement? Ga dan na wat er al verzekerd is in de brandverzekering van de eigenaar en wat je best zelf nog indekt. Let er ook zeker op dat dit opgenomen staat in het huurcontract om discussie nadien te vermijden.
  • Verzekering voor het materiaal dat je gebruikt
  • Objectieve of foutloze aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing
    Is je evenement toegankelijk voor het grote publiek? Dan is het mogelijk dat je een verzekering Objectieve of foutloze aanspraklijkheid voor brand en ontploffing moet afsluiten. Dit vraag je na in de gemeente waar je evenement plaatsvindt.

Lees meer

Welke verzekeringsplicht heeft een vereniging?

  • Vrijwilligers

    In sommige gevallen is het verplicht een verzekering voor vrijwilligers aan te vragen voor de schade die de vrijwilligers ondervinden of kunnen veroorzaken bij het uitvoeren van hun taken. De vrijwilligerswet stelt dat de organisatie verantwoordelijk is voor een schade die door een vrijwilliger wordt veroorzaakt aan anderen. De organisatie moet zich verplicht verzekeren en de schade die veroorzaakt werd, vergoeden.

  • Personeel

    Heeft je organisatie personeel in dienst? Dan ben je alleszins verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten.

  • Objectieve aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing

    Organiseer je een evenement toegankelijk voor het grote publiek? Dan is het mogelijk dat je verplicht een verzekering 'objectieve aansprakelijkheid voor brand en ontploffing' moet afsluiten. Dit vraag je na in de gemeente waar je evenement plaatsvindt. Deze verzekering dekt de lichamelijke en stoffelijke schade die door brand en ontploffing aan de bezoekers ontstaat. In fout of niet maakt niet uit, want het gaat om objectieve aansprakelijkheid.

  • Motorrijtuigen

    Organiseert je vereniging een stoet, processie op optocht met motorrijtuigen? Ga dan zeker even na of dit gedekt is in de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig. Soms moet deze verzekering immers aangepast worden zodat ze aanhangwagens mogen trekken.

Wettelijke en fiscale verplichtingen

Lees meer
Terug naar boven