Schrevens

Verhuren

 
Natuurlijk wil je je opbrengsteigendom net zo goed verzekeren als je eigen woning. Je hebt hier mogelijks veel in geïnvesteerd, en je wil deze investering beschermen.

Verzekering van het gebouw
Verzeker het gebouw tegen schade door brand, storm, water, glasbreuk en natuurrampen. Net zoals je dat doet voor je eigen woning. 

In de meeste appartementsblokken is er al een verzekering voor het gebouw aanwezig. De Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) sluit een syndicuspolis af voor de gemeenschappelijke en private delen van het gebouw. Dan heb je als eigenaar geen verzekering van het gebouw nodig.

Aansprakelijkheid van de huurder
De meeste eigenaar-verhuurders laten een clausule opnemen in het huurcontract, waarmee zij hun huurders contractueel verplichten een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering komt tussen wanneer de huurder verantwoordelijk is voor schade aan jouw gebouw.

Afstand van verhaal
Je kan ervoor kiezen om de huurdersaansprakelijkheid zelf mee te verzekeren in je eigen verzekering. Er wordt ook een clausule afstand van verhaal tegenover derden opgenomen in je polis. De extra kost die je als eigenaar draagt om deze waarborg bij op te nemen, kan je doorrekenen in de huurprijs. Op deze manier ben je zeker dat je huurder correct verzekerd is.

Waarom zou ik als verhuurder nog een eigen brandverzekering afsluiten als mijn huurder zijn huurdersaansprakelijkheid verzekerd heeft?
  • De verzekering van de huurder zal enkel tussenkomen in werkelijke waarde (dus rekening houdend met slijtage, ouderdom,...) en niet in heropbouwwaarde, zoals je eigen verzekering.
  • Er is geen discussie tussen de verschillende partijen en maatschappijen wanneer er zich schade voordoet. Je eigen polis zal alle schade vergoeden. Nadien kan dan nog uitgezocht worden of de huurder aansprakelijk was voor de schade, maar jij kunt alvast verder.

Inboedelverzekering
Als je de woning of het appartement bemeubeld verhuurt, denk er dan ook over na of je deze meubels wilt verzekeren. Is de inboedel van de huurder, dan kan hij op eigen naam een verzekering afsluiten om zijn inboedel te beschermen.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand van het gebouw
Kijk ook na of de aansprakelijkheid en rechtsbijstand van het gebouw mee verzekerd is. Wat als er een dakpan loskomt, en op iemands auto belandt? Of de woning waterschade heeft door een lek bij de bovenbuur? Voor je eigen woning is dit meestal mee opgenomen in je familiale verzekering, maar voor opbrengsteigendommen geldt dit niet. 


Lees meer        Vraag uw offerte aan
Terug naar boven