Schrevens

Gevolgen Zomerakkoord 2018

Dankzij de gevolgen van het Zomerakkoord in 2017 is het nu hét moment voor zelfstandige bedrijfsleiders om de IPT (Individuele PensioenToezegging) te optimaliseren en te profiteren van de belastinghervorming. Benieuwd wat de invloed van die wijzigingen is op je bedrijf en pensioen?

Het tarief van de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Eén van de voorwaarden om dat gunstige kmo-tarief te genieten is jouw loon als bedrijfsleider optrekken van 36 000 naar 45 000 euro. Daardoor kan je dan weer meer kapitaal opzij zetten in de IPT. Het maximaal verzekerbaar pensioenkapitaal wordt immers berekend op basis van je huidige loongegevens.

Door het matchingprincipe kunnen de aftrekbare kosten van jouw bedrijf lager uitvallen. Het stelt immers dat kosten voortaan slechts pro rata aftrekbaar zijn voor de periode waarop ze van toepassing zijn. Hierdoor kan je dus een jaar minder kosten hebben in je vennootschap. De IPT-backservice biedt daar een oplossing voor. Een backservice is een inhaalpremie om jouw pensioenopbouw uit het verleden mee aan te vullen. Doordat het hier gaat over de voorgaande boekjaren is het matchingprincipe niet van toepassing en heb je dit jaar een hogere kost om in te brengen.

Meer informatie vind je op de website van KBC.
Terug naar boven