Schrevens

Regularisatie bromfietsen

scooterSinds 11 december 2017 geldt er een inschrijvingsplicht voor alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België in het verkeer worden gebracht. Ben je nog niet in regel met de nieuwe wetgeving? Breng dit dan zo snel mogelijk in orde.

Hoe doe je dat?
 1. Je hebt een niet-ingevoerde bromfiets, in gebruik genomen voor 31 maart 2014
  Ga met het origineel Europees (CoC) of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of duplicaat) naar een B-postkantoor in je buurt. Een duidelijk leesbare kopie wordt ook aanvaard. Je krijgt er een formulier 'aanvraag tot inschrijving', waarmee wij voor jou het voertuig kunnen inschrijven en verzekeren. Ben je niet in bezit van het gelijkvormigheidsattest? Ga eerst langs de politie voor een attest van verlies/diefstal van het gelijkvormigheidsattest. Met dit attest kan je naar B-post.
 2. Je hebt een ingevoerde bromfiets met buitenlands inschrijvingsbewijs
  Je gaat naar de douane, samen met het buitenlands inschrijvingsbewijs en je aankoopfactuur of verkoopsovereenkomst. Je ontvangt er het document 'aanvraag tot inschrijving' waarop vignet 705 is gekleefd. Met dit document kunnen wij de bromfiets inschrijven en verzekeren.
 3. Je hebt een bromfiets ouder dan 25 jaar zonder documenten, die je wil inschrijven als oldtimer
  Vraag een bouwjaarattest aan via BFOV (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen). Daarmee ga je naar een postkantoor in je buurt. Je krijgt er een formulier 'aanvraag tot inschrijving', waarmee wij voor jou het voertuig kunnen inschrijven.


Welke voertuigen moeten niet ingeschreven worden?
 • Elektrische rolstoelen
 • Zelf balancerende voertuigen
 • Elektrische autopeds
 • Pocket-bikes
 • Voertuigen met een maximumsnelheid van 6 km/u
 • Elektrische fietsen < 250 W met een maximumsnelheid van 25 km/u

Kostprijs
Je ontvangt een nummerplaat in het nieuwe formaat (10 x 12 cm). Je betaalt 42 euro voor nummerplaat en administratie B-post. Te betalen aan de postbode bij aflevering van de plaat. Bij een ingevoerd voertuig bedraagt de kostprijs  30 euro (geen tussenkomst B-Post).


Uitzondering voor speed-pedelecs

Gebruikte elektrische fietsen van het type speed-pedelec kunnen nog wel tot december 2018 geregulariseerd worden.  Kijk na of jouw elektrische fiets een inschrijvingsplicht heeft.


Wat als ik mijn voertuig voorlopig niet in het verkeer wil brengen?
Dan raden wij aan om het voertuig toch nog te regulariseren. Je kan desgewenst de nummerplaat onmiddellijk erna laten schrappen door DIV, en de verzekering laten stopzetten.

Meer weten?

Contacteer ons, of kom gerust even langs op kantoor.


Website DIV
Terug naar boven